Αναφορά για Κοσμοπολίτ, της Τζένης Οικονομίδη

Αγαπητοί φίλοι
Έβλεπα τον κόσμο να έρχεται, προχτές στο Κοσμοπολίτ, και σκεφτόμουνα εκείνη την αρχική ιδέα: «φέτος θα το πάμε χαλαρά. Μεταξύ μας και ό, τι προκύψει. Ο καθένας την αλήθεια του κλπ.». Μέχρι και από τα (πλούσια) μαλλιά της ομιλήτριας κινδύνεψαν να κρεμαστούν οι ακροάτριες-τες! Το αδιαχώρητο. Το θέμα έχει βεβαίως το κοινό του. Και η εποχή το θέμα της. Έμαθα, όμως, ότι και η ταυτόχρονη εκδήλωση του Ένεκεν για το Ολοκαύτωμα είχε μεγάλη προσέλευση. Μπας και παρόλο το ζοφερό κλίμα των ημερών, γελάσει λιγάκι το χειλάκι μας;
Η ομιλήτρια ήταν πολύ διεξοδική στην παρουσίαση του θέματος. Παρακολούθησε την εξέλιξη της έννοιας του gender από το πρώτο μέχρι το τελευταίο βιβλίο της Τζούντιθ Μπάτλερ αλλά και τις πολλαπλές έννοιες του φύλου στην φεμινιστική θεωρία και πολιτική. Τις συνομιλίες και τις αντιπαραθέσεις, τις επιρροές και τις σχέσεις με άλλες προσεγγίσεις και την επίδραση του έργου της φιλοσόφου στη ανίχνευση των σύγχρονων ταυτοτήτων που διαστέλλουν τα όρια της πολιτικής. Αφού περιγράφουν –εκτός άλλων- και τις νέες σχέσεις μεταξύ των υποκειμένων όπως οι σχέσεις συγγένειας μεταξύ ομόφυλων οικογενειών πχ. Σ΄ αυτό το τελευταίο αποδεικνύεται σημαντική η ανθρωπολογική προσέγγιση στην οποία εστίασε η Βενετία Καντσά.
Δεν μπόρεσα, δυστυχώς, να παρακολουθήσω τη συζήτηση- αν κατάλαβα καλά η διάρκειά της ήταν μικρότερη από το συνηθισμένο μας- γιατί έπρεπε να πάω «στο πόστο μου» στο μπαρ. Όπως είναι γνωστό, το Εργαστήρι άνοιξε και κράτησε το χώρο την Παρασκευή 24/4. Ο Μάριος ήταν εκεί στις 7.00 και αφού έριξε το σφουγγάρισμα της ζωής του, κράτησε το μπαρ με την καταπληκτική «εθελόντρια» Αλεξάνδρα και μετά με την αφεντιά μου. Οι πάντες έπλυναν, συγύρισαν, κουβάλησαν, ετοίμασαν πιάτα, έκοψαν φρούτα. Η κούραση ήταν πολύ μεγάλη αλλά ήταν πραγματικά ωραία. Το ταμείο του Στεκιού γέμισε με 380 € σε χαρτονομίσματα συν φραγκοδίφραγκα, πες 400!
Τώρα τα του οίκου μας: υπάρχουν 697,61€ στο ταμείο μας! Μέσα στα χαρτάκια μου βλέπω διάφορες λεπτομέρειες ποιος έδωσε τι κλπ. Να τα πούμε από κοντά.
Σας χαιρετώ
Η Τζένη    


(5 Απριλίου 2010 )